Vending cases

Vending Cases:

SDU-bygninger

Sig så ikke, at vi ikke har professionel operating i Danmark!
På Syddansk Universitet i Odense har SCM Vending, i samarbejde med universitetets kantine-operatør Eurest, kørende ikke færre end 45 automater, opstillet i stationer med typisk 2–6 automater i hver – i ren og traditionel operating drift.
SCM ejer og driver automaterne og har en person i fast beskæftigelse på universitetet – ofte understøttet af yderligere en til to – med at fylde op og passe automaterne, og se til, at de godt 12.000 studerende og 2.200 ansatte nat og dag kan få tilfredsstillet deres trang til kolde- og varme drikke, snacks, og visse steder endvidere sandwiches, frugt og andre mindre mellemmåltider.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anne udgør SCM`s faste personale på universitetet, ofte hjulpet af yderligere 1-2 medarbejdere.

SCM Vending har sin aftale med Eurest, del af Compass Group Danmark, der står for hele universitetets kantinedrift, og der stilles herfra store krav til kvaliteten af automatdriften. ”Kunden skal altid opleve det positivt at besøge en automat ”, siger Carsten Sjødahl, Eurest’s ansvarlige på stedet, ”automaten må aldrig være tom, og kvaliteten skal svare til den høje kvalitet vi har i kantinerne og andre serveringssteder.” ”Og det lever vi op til”, kommer det straks fra SCM’s salgsdirektør Stig Grau Rasmussen, der er stolt over at kunne drive denne top-moderne automatinstallation på profittabel vis – med behørig
provision af salget til opdragsgiveren Eurest.

Automaterne er som nævnt opstillet i ”stationer” rundt om på universitetet, fint indpasset i omgivelserne. Moderne varmdrikautomater med espresso-produkter brygget af hele bønner, kombi-automater med snacks og flasker/dåser, og sågar øl-automater i den nye fredagsbar, der udenfor normal åbningstid også kan benyttes af de studerende til ophold- og hyggerum. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Automaterne er stilfuldt indpasset i omgivelserne og anbragt rundt om i korridorer og ved pausezoner.

Priserne er rimelige. De forskellige kaffevarianter koster eksempelvis 7 kr., ½ l sodavand 17 kr., slik og snacks mellem 10 og 20 kr. Den totale omsætning og indtjeningen vil Stig Rasmussen ikke ud med, men han lægger ikke skjul på at forretningen er ok!

Kreditkort frem for kontanter:
Alle automater er udstyret med Nayax kreditkortlæsere, og nogle automater endvidere med møntindkast. Og 75% af salget sker via kort. Der accepteres ikke ægte Dankort, men det bemærker brugerne ikke, idet næsten alle Dankort jo i praksis også er udstyret med VISA funktion, således at betalingen foregår som en VISA transaktion via en udenlandsk kortindløser; altså ikke via Nets (tidl. PBS).
Kunden trækker blot sit kort gennem læseren. Ingen PIN kode. Et beløb svarende til højeste pris fremkommer i automatens display, kunden vælger varen – ”færdig slut”.
Efter nogen tid optræder prisen for købet som ”Vending” på kontoudtoget fra banken. Ingen ekstra gebyr.
Dersom kunden vil, kan han selv – instrueret af tekst i Nayax kortlæserens display – oprette sig som mobiltelefon-betaler. Han ringer blot til et nummer som angivet på kortlæseren, og accepterer at Nayax systemet læser og gemmer hans kreditkortnummer og sammenkæder det med hans mobilnummer. Når han så fremover vil købe i automaten med mobilen – uden brug af kortet – ringer han blot til telefonnummeret som angivet på kortlæser-displayet. Systemet genkender ham på mobilnummeret, frigiver automaten til salg og trækker prisen for varen på kreditkortkontoen.
Handlerne er uden sædvanlig transaktionsafgift. Det koster kun SCM Vending af størrelsesorden 4% af det samlede salg at være fri for håndtering af kontanter – og have større salg fordi kunderne finder betalingsformen let og attraktiv.

En anden funktion i Nayax systemet er Audit’en, som SCM Vending udnytter fuldt ud. Alt salg af varer, evt. tom-meldinger eller optrædende fejl, rapporteres via Nayax terminalerne til SCM’s computersystem, så automatfylderen kan se, når der snart mangler varer, teknikerne kan se, når der trænges til service – og bogholderiet kan følge omsætningen og konstatere, at der ikke forekommer uforklarligt svind. Nayax terminalerne er GSM baserede, dvs. de indeholder hver en mobiltelefonfunktion og et SIM kort, og kræver altså ikke nogen netværks- eller telefonforbindelse, blot rimelig GSM dækning. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nayax kortlæseren er påbygget automaten i stedet for- eller som supplement til – møntmekanismen. Her er den anbragt ved kop-udleveringen i en varmdrikautomat.

Stor kundetilfredshed:
Og kunderne synes godt om automaterne. ”Kvaliteten på kaffen er ok”, siger to studerende, Bettina og Jonathan, samstemmende, ”men det er lidt svært at hitte rede i de mange valg på kaffemaskinerne”. Men ellers er de vældig tilfredse med, at automaterne med deres fine vareudvalg altid er der, og priserne findes også ok. De køber alle deres varer med ”Dankort” uden at bemærke at det rent faktisk er VISA funktionen, der anvendes.

En speciel udfordring SCM stødte på var, at brandmyndighederne stillede krav om særlig brandsikring af automater anbragt på gange og korridorer klassificeret som flugtveje. Den blev løst ved i hver automat at indbygge et CO2 anlæg, der i tilfælde af brand, automatisk fylder hele automaten op med brandslukkende CO2. Sådan! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERACoffee to Go automaten gi`r dig en stor kop kaffe med låg – lige til at tage med i bilen.

Sidste nye tiltag på universitetet i Odense er test af en ”Coffee to Go” automat. Automaten er rund og utraditionel i facon – med kreditkortlæser for at det skal være nemt. Den er opstillet ved hovedindgangen, og den udleverer et STORT bæger af de forskellige kaffevarianter samt et låg, lige til at tage med i bilen, eller til at drikke undervejs på vandringen ad de lange gange frem til ens undervisningslokale. Bliver det en succes kommer der flere af slagsen.

Carsten Sjødahl fra Eurest er begejstret for operating conceptet – og for samarbejdet med SCM. ”Og kunderne er glade for automaterne, og der er stort set ingen klager”, udtaler han, hvilket er alfa og omega for ham. Han ser store muligheder for at udvikle og udbrede automatkonceptet til andre Eurest lokationer. Automater er et fint supplement til professionel kantinedrift.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Carsten Sjødahl fra Eurest ser gode muligheder for automat-perating-conceptet andre steder.